Leiderschap voor Duurzaamheid

Leiderschap voor de Circulaire Economie

Pak de regie in het realiseren van de circulaire ambities van je gemeente!

Het Klimaatakkoord is duidelijk: 49% minder CO2 uitstoot ten opzichte van 1990 en een 100% circulaire economie in 2050. In het opleidingsprogramma Leiderschap voor de Circulaire Economie leer je wat je kunt doen als (informele) leider om deze circulaire toekomst te realiseren vanuit lokale overheden. Want alleen als we aan de slag gaan gebeurt er iets!

De afgelopen periode heeft eens te meer duidelijk gemaakt dat de traditionele mondiale waardeketens op hun retour zijn en niet opgewassen waren tegen de crisis die door corona werd ingeluid. Europa steekt nu €1500 miljard in economisch herstel post-corona en €1000 miljard in het realiseren van de Green Deal. Duizelingwekkende bedragen die een momentum zullen geven aan de realisatie van een nieuw economie.

Wat hiervoor nodig is: een nieuwe blik op lokale waardeketens, circulaire verdienmodellen, regionale samenwerking, circulair ontwerp en beheer van de openbare ruimtes en ontwikkeling van nieuwe lokale bedrijvigheid. Maar bovenal: leiderschap en competentieontwikkeling op het gebied van de circulaire economie.

Tijdens het opleidingsprogramma leer je welke mogelijkheden er zijn om intenties ten aanzien van duurzaamheid en circulariteit om te zetten tot concrete actie in je organisatie. Je gaat ook concreet met elkaar en de eigen organisatie aan de slag om circulaire initiatieven te bedenken en op te zetten. Belangrijke uitgangspunten hierbij zijn: focus op aantoonbare impact (geen window-dressing), nieuwe vormen van ketensamenwerking in de gemeente of regio, tijd om met elkaar te netwerken en ideeën en ervaring uitwisselen. Kortom, de nadruk ligt op praktische toepassing in de eigen werkomgeving.

De circulaire economie van de toekomst gaat over het ontwikkelen van nieuwe ecosystemen. Neem deel aan dit programma met partners uit jouw ecosysteem en pak de regie.

Voor wie is dit programma

– Leiders in lokale overheden die invulling aan circulaire ambities willen geven

– Aanstormend leiderschapstalent met passie voor circulariteit

– Partners van lokale overheden in de circulaire economie

Leerresultaten

Na afloop van de training ben je in staat om de circulaire systeemverandering te leiden in jouw gemeente of regio:

– Je bent in staat de circulaire initiatieven die tijdens de training zijn bedacht en opgestart door te ontwikkelen van “showcase” naar een “business case” die structureel bijdraagt aan de realisatie van de circulaire economie in de regio.

– Je herkent kansen en bent in staat deze om te blijven zetten naar concrete initiatieven met andere partijen om ervaringen op te doen, successen te boeken en draagvlak te creëren.

– Je bent in staat de verandering in de organisatie en in de relatie met partners vorm te geven, te leiden en te borgen.

– Je bent in staat om jouw visie op de circulaire toekomst en de rol die lokale overheden hierin kunnen spelen steeds verder scherp te stellen en hierin anderen mee te nemen en te overtuigen.

– Een aantal theoretische kaders te plaatsen, hier kritische keuzes in te maken en toe te passen, o.a. Reddin’s 3D Leiderschapstheorie, Competentiemodel voor de Circulaire Economie, de Principes van een Duurzaam Verdienmodel, de Adaptive Cycle of Resilience.

  • Opleidingsdagen: 8 september 2020, 9 september 2020, 3 november 2020

Startdatum

sep 08 - 09 2020
Expired!

Tijd

Dit is een 3 daagse training
All Day

Locatie

Conferentiecentrum ISVW
Dodeweg 8, Leusden
Categorie

Organisator

Richard Liebrechts
Website
https://ripple-a.com/nld
QR Code

Meer inspiratie