Reddin relevant? Noodzakelijk!

Alumni-tour 2022

Verleden – heden – toekomst van leiderschap

Jan Haring, Head of Fieldservice BSH, komt met een stralende grijns de Teams-call in. “Hey hallo daar, wat leuk om jullie te spreken. Het is alweer 24 jaar geleden dat ik de opleiding heb gedaan, maar ik heb de boeken nog hoor! Ik heb ze gisteren er weer eens bij gepakt en het staat me allemaal nog helemaal bij”. We duiken meteen het gesprek in. We vragen Jan naar het verleden, heden en toekomst van management en leiderschap. Wat herinnert hij zich van Reddin. Hoe heeft het hem geholpen om te komen waar hij is? Hoe relevant is Reddin in deze moderne tijd? En wat zijn de toekomstige uitdagingen waar je als manager en leider mee aan de slag moet?

Verleden

De opleiding heeft duidelijk indruk gemaakt. “Het is de meest intensieve en beste leiderschapstraining die ik in mijn loopbaan heb gedaan”. En er zijn in de loop van de tijd nog heel wat goeroe’s en opleidingen langsgekomen. De Vlerick Business School was ook een goede, vooral om de theorie en het papiertje, maar Reddin was de opleiding die me echt heeft geraakt en me concrete handvatten heeft gegeven waar ik in de praktijk ook écht wat mee kon. Het is dan aan jezelf om daar dan ook daadwerkelijk wat mee te doen en dat heb ik ook echt gedaan. Daarmee heeft het de basis gelegd van mijn persoonlijke vorming als manager. Ik ben Siemens heel dankbaar voor de kansen die ze me hebben gegeven om mijzelf te ontwikkelen, zoals met de bedrijfskunde studie en deze managementopleiding. Het is echt een organisatie die mensen die wat kunnen en willen kansen heeft met een schouderklop of als het nodig is eens schop onder kont, maar dan kun je zelf ook niet achterover blijven zitten. De Reddin training was wel keihard werken. Ik moest echt alle zeilen bijzetten. Maar ik herinner me wel de verandering in mijzelf die het teweeg heeft gebracht: het is echt heel effectief. De tools die ik hierin aangereikt heb gekregen hebben mij in staat gesteld om de authentieke manager te worden die ik nu ben, die situationeel kan schakelen in verschillende stijlen om ruimte maar ook duidelijkheid te geven aan mensen, maar me ook soms kwetsbaar op te stellen of vooral ondersteunend te zijn aan mijn mensen. Gisteren realiseerde ik me weer eens even welke verantwoordelijkheid ik daarin heb, toen ik een monteur belde om hem te condoleren met een zwaar verlies in zijn familie. Die zei tegen zijn vrouw ontroerd: “De grote baas belt!”. Die aandacht is belangrijk voor mensen, terwijl dat voor mij zo vanzelfsprekend is.

Wat hem bijvoorbeeld nog heel helder voor de geest staat is de afsluitende opdracht in de training. We moesten luisteren naar de beoordelingen die andere deelnemers gaven over jezelf. Wij moesten dan zwijgen en een bordje omhoog houden met “meer” of “stop maar”. Dat was zo confronterend, maar ook zo waardevol. Het was ook erg prettig dat er deelnemers van andere bedrijven in de training zaten. Dat gaf een inkijkje in hoe dingen bij andere bedrijven gaan, maar gaf ook de veiligheid om jezelf helemaal te laten zien die je met directe collega’s misschien iets minder zou hebben gehad.

Heden

Hoe relevant is de managementopleiding van Reddin in deze tijd? Daarop zegt hij resoluut: “Noodzakelijk!” Dat gaat dus nog een stapje verder dan relevant. Hoe ziet hij dat? Hij vertelt over alle andere opleidingen die in het verleden en ook nu nog langskomen. Die raken allemaal een onderdeel van management: je kwetsbaar opstellen, het goede gesprek aangaan, je doelstellingen bepalen. Reddin biedt het totaalplaatje. Dat mist in de huidige moderne tijd. Als manager is het noodzakelijk om te kunnen kijken naar je effectiviteitsgebieden, naar je mensen, naar de situatie, naar de stijl die nodig is om effectief te zijn, wat er voor nodig is om mensen bij elkaar te brengen om resultaten te bereiken met elkaar. Het is het mooiste vak wat je mag beoefenen. Iedere dag is een uitdaging en elke dag is anders. Je hebt te maken met mensen, met enorme diversiteiten, met veranderingen en met consumenten. Elke dag moet je zien alle ballen hoog te houden. Dat gaat natuurlijk ook wel eens mis natuurlijk, maar het is een geweldige uitdaging om je bewust te zijn van wat er nodig is en dat zo goed mogelijk voor elkaar zien te krijgen met je mensen. Ik hoor wel eens van mijn mensen “ik zou nooit jouw rol willen hebben, met het gezeik wat jij allemaal over je heen krijgt”, maar andersom zou ik nooit wasmachines van de muur willen halen en zou dat ook niet kunnen. Zij doen het echte werk en ik ben de helper die hen in staat stelt om dat zo goed mogelijk te doen. Wat is nou mooier?

Toekomst

Wat is in de toekomst nodig voor managers en leiders in zijn visie? Daarop zegt hij veel te verwachten van de veranderingen in de digitale wereld. Het mix van fysieke aanwezigheid tijdens ontmoetingen met collega’s is nu al anders, maar dat zal zich in de toekomst ook verder doorzetten,  is zijn inschatting. Een ander belangrijk onderwerp is hoe we meer respect hebben voor elkaar in een wereld die zo afhankelijk van elkaar geworden is, waardoor spanningen, ruzies of zelfs oorlogen worden voorkomen. De grotere diversiteit en hoeveelheid veranderingen waar mensen mee te maken krijgen in deze tijd en in de toekomst vraagt van leidinggevenden veel meer tact en invoelingsvermogen in het communiceren met mensen. Hij werkt zelf als manager ook veel meer in communities met Jan Haring’s van over de hele wereld. Ook dat vraagt meer respect, tact, invoelingsvermogen en situationeel schakelen en communiceren met mensen. Hij ziet dat leiders een belangrijke taak hebben om de wereld leuker en mooier maken.

Daarop aansluitend is de schaarste van grondstoffen ook een onderwerp waar managers iets mee moeten. Want hoe zorg je ervoor bijvoorbeeld dat er nieuwe producten worden gemaakt die consumenten willen terwijl de grondstoffen niet meer leverbaar zijn of steeds duurder worden? Siemens en BSH zijn hier heel actief mee bezig. Hij geeft als voorbeeld dat er nu 20 elektrische bussen, in de loop van 2022 zo’n 43 en begin 2023 ruim 60, rondrijden door Nederland om onderhoudswerkzaamheden uit te voeren en ander soort diensten te leveren, waar consumenten om vragen. Daar bovenop bieden ze nu ook refurbishment aan, oftewel tweedehands wasmachines die helemaal zijn hersteld, als D-verkoop. Ze werken daarin samen met kringloopwinkels. Als leider moet je hierin een voorbeeldrol vervullen. Ik rijd niet in een dikke Audi-diesel, maar rijd zelf ook elektrisch. Dat betekent dat je als leider progressief moet denken en handelen. Ik vertel over het boek waar ik aan werk over Digitaal Leiderschap, die dit inderdaad centraal stelt: vanuit nieuwsgierigheid je op de hoogste stellen van alle ontwikkelingen die er spelen. Dan moet je ook kunnen beoordelen wat in jouw situatie relevant is en wie je om je heen hebt om je daarin een stap vooruit te helpen. Vervolgens heb je als leider het lef nodig om die nieuwe ontwikkeling toe te passen, dat uit te proberen of de veilige omgeving te bieden aan je mensen om dit uit te proberen. Hij is het er helemaal mee eens: afwachten en eerst helemaal uitdiepen kan niet meer, je moet vooruit bewegen.

Hij sluit af met: “Ik zou elke leidinggevende het advies geven om deze opleiding te gaan volgen”. Dat geldt ook voor de eigen managers die hij aanstuurt. Hij gaat morgen een lang weekend weg met zijn vrouw, maar daarna wil hij graag binnenkort weer verder praten. Maar dan op kantoor of ergens anders met een kop koffie erbij. Gilles en ik praten na afloop nog even na: wat een geweldige man. In klare taal, met zijn hart bij zijn mensen, weet hij de uitdagingen van de hedendaagse tijd te koppelen aan wat hij 24 jaar geleden heeft geleerd van de handvatten en denkwijzen van de Reddin training en daarin feilloos de essenties van leiderschap te benoemen. We zijn geraakt door zijn openheid en dankbaarheid.